logo3

''ВАСОЈЕВИЋИ, НАЈВЕЋЕ СРПСКО ПЛЕМЕ- НЕМАЊИЋА СОЈ '' ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ,ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН У БЕРАНСКОМ ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

''ВАСОЈЕВИЋИ, НАЈВЕЋЕ СРПСКО ПЛЕМЕ- НЕМАЊИЋА СОЈ '' ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ,ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН У БЕРАНСКОМ ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

Документарни филм „Васојевићи, највеће српско племе Немањића сој“ - природне и духовне љепоте, након премијере у Београду приказан у беранском Центру за културу у суботу, 11. 06. 2022. године у 18 часова.

Филм је настао по идеји проф. др Милије Зечевића и др Михаила Зоговића. Рађен је по мотивима књиге др Јагоша Вешовића, а режирао га је професор Драган Елчић.

Аутори филма имали су за циљ да се кроз филмско, умјетничко дјело, без икакве политичке конотације, представи снага племена које је чувар ризнице историјских предања, високе националне свијести и етничке снаге. Филмска екипа снимала је од Ножице до Љешнице, од Лијеве Ријеке до Берана, сваки засеок, село и сва мјеста Васојевића, у циљу промоције духовне и природне љепоте Васојевићког краја. Пројекат су заједнички реализовали Удружење Васојевића из Београда и Продукција „Рамонда“.
Како аутори истичу, акценат на овом филму стављен је на неописиво природно благо и духовне љепоте овог поднебља.

Циљ је био да се кроз филмско, умјетничко дјело – без икакве политичке конотације – представи снага племена које је чувар ризнице историјских предања, високе националне свијести и етничке снаге.

Прије почетка пројекције присутнима су се обратили проф.др Милија Зечевић, ректор Европског унуверзитета и почасни предсједник Удружења Васојевића, Дарко Стојановић, потпредсједник Општине Беране, Слободан Стојановић, директор филма и др Драган Елчић,сценариста и редитељ. У програму који је водила Ирина Зечевић наступили су и чланови Удружења народног стваралаштва „Ђурђеви ступови“ из Берана.

Слика може припадати једна или више особа