logo3

БРАТСКЕ СВЕЧАНОСТИ ВАСОЈЕВИЋА И ШУМАДИЈЕ ОДРЖАНЕ У КРАГУЈЕВЦУ

БРАТСКЕ СВЕЧАНОСТИ ВАСОЈЕВИЋА И ШУМАДИЈЕ ОДРЖАНЕ У КРАГУЈЕВЦУ

У организацији завичајног удружења „Комови“,Удружења Васојевића Крагујевца и Удружења писаца Крагујевца дана 10. 03. 2022. године, у Крагујевцу , одржано је представљање часописа „Глас Холмије“ број 53 и књиге и промоција књиге историчара Горана Киковића ,“Васојевићке бригаде у балканским и Првом свјетском рату. 1912-1918.“ У програму су учествовали :Горан Киковић, аутор, Миличко Трифуновић,публициста, Давид Лалић, пјесник и публициста и гуслар Боривоје Делетић. Скуп су поздравили предсједник Удружења СУБНОР-а Крагујевца Жељко Зиројевић и предсједник Удружења Васојевића Верољуб Кастратовић.

Након представљања књиге и часописа, настављено је дружење са браћом из Васојевића. Незаборавно братско дружење настављено је до касно у ноћ. Ово већ традиционално братска дружења одржавају сваке године као и промоције књига и часописа. Ови братски сусрети се унапређују сваке године и унапређују братску сарадњу између Удружења Васојевића и завичаја.Посебну захвалност гости из завичаја одају предсједнику Удружења Васојевића Верољубу Кастратовићу,који своју браћу са сарадницима дочекује братски и људски као своје најрођеније.-истиче Горан Киковић.

Овом приликом предсједник СНО Васојевића Горан Киковић додијелио је Велике повеље Холмије: предсједнику Удружења СУБНОР-а Крагујевца Жељку Зиројевићу и предсједнику Удружења Васојевића Верољубу КастратовићуРаденку Бјелановићу,предсједнику Удружења писаца Крагујевца, Дејану Ровчанину, браћи Рачић Милети и Милу. Они су како је истакао овом приликом Горан Киковић, помажу рад часописа и промовишу његове вриједности на простору Шумадије.

ГОРАНУ КИКОВИЋУ,ДАВИДУ ЛАЛИЋУ И МИЛИЧКУ ТРИФУНОВИЋУ УРУЧЕНЕ ПОВЕЉА ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ

Дана 10 марта 2022. Удружење Васојевића у Крагујевцу уручило му је повељу за допринос у одбрани Српских светиња у Црној Гори и за очување Српског језика његовање ћириличног писма и борбу за историјску истину о вјековном трајању Васојевића и Срба у Црној Гори, Србији и Републици Српској. Повељу му је уручио на пригодној свечаности одржаној у Крагујевцу председник Удружења Васојевића Верољуб Кастратовић, који је том приликом истакао значајну улогу у одбрани светиња коју је имао историчар и главни уредник часописа ‘’Глас Холмије’’ Горан Киковић. Зато му данас уручујемо ову повељу у знак поштовања за све што је радио протеклих 20 година на пољу духовности, културе у одбрани ћирилице и Српског језика као и борбу за историјску истину у Црној Гори.

Награђени повељом с лијева на десно: Миличко Трифуновић, Верољуб Кастратовић, Давид Лалић и Горан Киковић.