logo3

БРАНИСЛАВ ОТАШЕВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' И ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ СА СЈЕДИШТЕМ У АНДРИЈЕВИЦИ О ГЛАСУ ХОЛМИЈЕ

БРАНИСЛАВ ОТАШЕВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' И ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ СА СЈЕДИШТЕМ У АНДРИЈЕВИЦИ О ГЛАСУ ХОЛМИЈЕ КАЖЕ:
ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ ЧАСОПИС КОЈИ СЕ СЕДАМ ГОДИНА БОРИ ЗА ИСТИНУ О СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Бранислав Оташевић, публициста, писац и хроничар, истиче да је ''Глас Холмије'' - глас са Кома, цар планине'' и наставља:
''Први број ''Гласа Холмије'' појавио се јуна 2012. године, у Беранама, на српском језику и ћириличном писму, у вријеме када је ''Српска Спарта'' увелико газила латиницом, на неком новом језику кога су научили само за један дан. И свијет су задивили својом бистрином и способношћу. Замислите само колика је та способност, какав је то ум да се за један дан научи нови језик, ново писмо, граматика... 
''Глас Холмије'', часопис за књижевност, историју и културу, покренут је са мотом да као будни хроничар свог времена, одбрани српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на ''светим водама'' Лима и да кроз писани траг саопштава истину о нашем вјековном трајању, под геслом ''будимо добри потомци, да не обрукамо честите претке''. Холм је стара словенска ријеч која је означавала брдо, планину, па су од ње настали и називи Хум и Ком. Затим хумци, Захумље, Хумска епархија, Комови итд. Часопис је добио назив по Холмији, области око васојевићке планине Ком, кнежевини којој је темеље ударио Никола Милошевић Васојевић, рођен у Лопатама (Лијева Ријека) 1979. године. То је било вријеме када се живјело и умирало за идеале ослобођења и уједињења српског народа. Радомир Губеринић пише да је ''кнез Никола, стварајући српску кнежевину Васојевиће између већ постојеће двије српске државе, Србије и Црне Горе, имао као свој велики циљ да на Балкану поврати славно српско Душаново царство''.
Храброст је била покренути овај часопис, наравно то треба захвалити главном и одговорном уреднику Горану Киковићу, који је осмислио концепцију часописа и који се годинама сналази да финансира овај сада већ угледни часопис у Српском народу на простору Црне Горе а и шире. У тридесет шест бројева, за пуних седам година , оправдао је своје постојање. Ово је један слободан и неконтролисани часопис од било које политике и служи једино свом народу.
Отворен је и слободан за изношење различитих ставова и мишљења, као један од битних услова на путу одбране истине, ма каква она била како то истичемо ми у руководству часописа. 
Зато, сви који имате дара, жеље и воље пишите и дајте допринос сазнавању истине. Пишите о свему што сматрате да је битно за историју, садашњост и будућност Васојевића и шире. Јер, не заборавите да се ''ништа није десило, што није записано''.
Са једне стране, о Васојевићима је лако писати, јер се има шта рећи, пошто су се исказали на свим пољима људске дјелатности, широм свијета. Са друге стране, има и потешкоћа, јер у бројности људства и њихових заслуга и врлина, а посебно у духовности, нека личност, а тиме и дјела могу, мимо наше воље, бити изостављена, из било којих ралога'' – завршио је Оташевић.