logo3

БРАНИСЛАВ ОТАШЕВИЋ ''ПОДРЖАВАМО ЗДРАВО БЕРАНЕ ЈЕР ИХ ПРЕДСТАВЉАЈУ ЧАСНИ И ПОШТЕНИ ЉУДИ''

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСЕЈАЊУ АНДРИЈЕВИЦА ПОДРЖАЛО КОАЛИЦИЈУ ''ЗДРАВО БЕРАНЕ'' 

    Поштовани грађани Берана, одлучили смо се да подржимо коалицију ''Здраво Беране'',јер је она народна коалиција која заступа и штити све народе у Беранама а наравно да се бори и за права и интересе већинског народа и коју представљају часни и поштени људи.

У Црној Гори је на дјелу сваки вид дискриминације над српским народом, како у култури тако и у образовању, а прије свега Срби су дискриминисани и обесправљени да говоре својим српским језиком и да пишу ћирилицом .У Црној Гори сви имају своја права једино то немају Срби. Модел по коме се спроводи дискриминација над српском дјецом је најгори баш прошле школске године, гдје су родитељи морали да написмено предају захтјеве управама школа на којем се изјашњавају да желе да свједочанства и књижице њиховој дјеци треба да буду издате на ћирилицном писму. Занимљиво је истаћи да то нијесу морали да раде када је у питању латинично писмо, јер се нису морали изјашњавати поводом тога. Будући да законске одредбе за ово не постоје, директори су добили интерна упутства како да ово заврше. Веома мали број родитеља је тражио ћирилична свједочанства. Већина родитеља нема времена да лично предају захтјев, други дио родитеља нису ни знали јер, неке разредне старјешине их нису обавјестиле, тако да се ћирилица намјерно истјерује из образовних установа, док је на дјелу кршење 13. члана Устава Црне Горе у којем пише да су ћирилично и латинично писмо равноправни.

           Малим бројем захтјева директори школа се на овај начин додворавају надлежнима у Министарству просвјете и настављају свјесно кршење Устава Црне Горе. Из Устава Црне Горе већ је одавно избрисан српски језик као службени намећући као службени језик мањине - црногорски. Наметање језика мањине већини грађана у Црној Гори представља преседан и насиље мањине над већином.           

         Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нијесу адекватни за ученике српске језичке заједнице, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од екстремних писаца који су насилно наметнути, утичу на квалитет образовања и тиме дискриминацију дјеце. Насиље владајућег режима над грађанима релевантне већине доводи до тихе асимилације српске језичке заједнице.

 

              Свих ових година Србима је ускраћено универзално право на рад односно да раде у јавној управи, они су најбројнија популација на бироу рада. Срби су једина нација у Црној Гори која не може да има српско и црногорско држављанство, односно двојно држављанство, док Албанци, Хрвати и Бошњаци могу да имају двојна држављанства. Студенти на Филолошком факултету, који студирају на катедри за српски језик, дискриминисани су у односу на оне који студирају тзв. црногорски језик, јер не могу да добију посао и да предају на језику којег су студирали. Предузетницима, који се изјашњавају као Срби, држава не одобрава субвенције. Свештенство Српске православне цркве се протјерује из Црне Горе, а српски политички лидери се хапсе и проглашавају за државне непријатеље као да Црна Гора није и њихова држава.

             Очигледно да је циљ оваквог положаја Срба и српског језика и ћириличног писма асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ и да се сведе на пет посто.

              Никада српска Црна Гора није пала овако ниско. Ни турски окупатори нијесу забрањивали српски језик и ћирилично писмо, српски језик се чак говорио на турском двору у Цариграду. Многа документа потврђују да се преписка између султана и локалних турских власти вршила на српском језику и ћириличним писмом.


               Историјска је истина да су ћирилицу забрањивали и прогонили само окупатори и непријатељи Црне Горе - Аустроугарска монархија и италијански фашисти. Зато свако од нас треба да дâ допринос очувању ћириличног писма, тако што ће писати ћирилицом и својој дјеци и ближњима стално причати о томе. Да што год знају о ћирилици садашњи властодршци, они би ћирилицу прогласили за бренд Црне Горе, јер је прва ћирилична штампарија на словенском југу ''Октоих'' основана у Црној Гори прије 523 године.

 

Прошлогодишње, изненадно, увођење латиничног писма у цјелокупну школску документацију увећало је острашћеност у већ неповратно подијељеном црногорском друштву.  Након преласка на латиницу некада јединог дневног листа ''Побједа'', а потом и просвјетног гласила ''Просвјетни рад'', можда се могло очекивати да ће и школски дневници и свједочанства убрзо бити одштампани на латиничном писму.

            Сва школска документа од када постоје школе у Црној Гори су штампана ћириличним писмом. Прошле године су се изненада појавила свједочанства, а потом и дневници рада, на латиници. Ученици и родитељи су накнадно обавијештени да, ако хоће да добију свједочанство на ћириличном писму, морају да се обрате разредном старјешини, а он ће захтјев прослиједити школској служби која је дужна да набави тражене обрасце за ћирилична документа.

Ова мучна процедура, слична оној грађанима познатој, на шалтерима МУП-а приликом издавања личних докумената, треба довести сваког родитеља до сазанања да је његов захтјев беспотребан и да тим чином може наудити свом дјетету, које са ћириличним документима не припада ''пожељној већини''.

Као грађанин, сматрам да се оваквим поступцима дискриминише огроман број становника Црне Горе.

Без обзира на позадину овог непримјереног поступања, највећи дио грађана Црне Горе ће наћи начин да временом мудро превладају страх и заштите једну од највећих драгоцјености коју су наслиједили од својих предака. То је свакако писмо којим су исписани и одштампани Мирослављево јеванђеље, Октоих, Његошева дјела и дјела бројних књижевника и научника који су овом простору припадали.

 

 Режим Мила Ђукановића спроводи идентитетски геноцид над српским народом у Црној Гори.

               Зато треба увијек па и овдје подсјетити на то да су Црну Гору створили наши преци, који су били Срби и говорили српским језиком. Све до 1945. године нико се у Црној Гори није ни писао ни осјећао другачије неголи Србином. Зато је велика разлика између старих и ових данашњих новокомпонованих Црногораца. Стари Црногорци изнад себе су имали Бога, испред себе попа и учитеља, а око себе браћу, кумове и пријатеље. Ови данашњи новокомпоновани ''Црногорци'' изнад себе имају НАТО и Америку, испред себе буљук дукљанских ''академика'', а око себе телохранитеље''. Све су ово разлози због којих наше Удружење које броји велики број чланова ће подржати коалицију 4.фебруара 2018. Године вашу здраву и поштену калицију а не оне као што је ДПС,који уништава све оно што су стварале генерације наших предака, каже се у изјави за јавност којег je потписаo Бранислав Оташевић, предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору са сједиштем у Андријевици. и повјереник Српског удружења ''Ћирилица'''за Плав.