logo3

БЕРАНЕ-АКТУЕЛНОСТИ ИЗ ГРАДА ПОД ЈАСИКОВЦЕМ

БЕРАНЕ-АКТУЕЛНОСТИ ИЗ ГРАДА ПОД ЈАСИКОВЦЕМ

И ову нову школску годину берански осоновци дочекали са бесплатним уџбеницима

Предсједник општине Драгослав Шћекић са сарадницима присуствовао је свечаности коју је поводом поводом почетка нове школске године уприличила Основна школа ,,Вук Караџић“.  Предсједник Шћекић комплете књига је уручио првацима, а уџбеници обезбијеђени за свих девет разреда.

 „Ово је четврта година за редом како берански основци добијају бесплатне уџбенике. Сматрамо да нема веће ни приоритетније ствари од ове, јер ако створимо услове за квалитетно образовање, наш развој ће бити бржи и ефикаснији. Као предсједник Општине био бих посебно срећан да локална управа за ову сврху убудуће издваја већа средства, само да број уписаних ђака у школама буде што већи. Јер дјеца су наша будућност“-  истакао је  предсједник Шћекић.

Представници локалне управе су данас пожељели срећан почетак школске године ученицима у 14 беранских основних школа. Предсједник СО Беране Горан Киковић је био у подручном одјељењу Основне школе „Радомир Митровић“ у Дасићима. Потпредсједници, секретари и службеници су обишли школе у градском и сеоским подручјима.

Подсјећања ради, Општина Беране четврту годину заредом за ученике основних школа са подручја општине обезбјеђује бесплатне уџбенике. Прве године су комплете уџбеника добили прваци, наредне ученици до четвртог разреда, док су прошле године овом активношћу локалне самоуправе обухваћени сви основци, од првог до деветог разреда, што је случај и ове године.

 

На Рудешу ускоро 94 стамбене јединице за расељена лица

У Беранама тренутно се реализује један од најзначајних пројеката за Општину, а то је изградња 94 стана за расељена лица на Рудешу.

Вриједност пројекта  износи 3.900.000 евра од а  највећи донатори програма регионалног стамбеног програма Европска унија, САД, Њемачка, Швајцарска и Норвешка.

Према ријечима предсједника Општине Драгослава Шћекића, осим смјештаја за 94 породице, Општина Беране ће након ослобађања насеља на Рудешу добити и могућност за рјешавање стамбеног питања за бар 50 социјално угрожених породица, што је додатни значајан резултат овог пројекта  пројекта. ,,Очекујем да ће средства која која су преостала након избора извођача, посебним анексом бити искориштена за изградњу нових стамбених јединица, како би збринули што више расељених породица“- казао је предсједник Шћекић.

Радне посјете предсједника Шћекића Стразбуру и Вашингтону

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић , као члан црногорске делегације, узео је учешће на 32. сједници Конгреса локалних и регионалних управа Савјета Европе,која је током марта мјесеца одржана у Стразбуру.

У фокусу 32. сједнице Конгреса су били улога локалних власти које се суочавају са миграцијма у прихвату и интеграцији миграната, учешће грађана на локалном и регионалном нивоу, као и стање локалне и регионалне демократије у Европи.

Предсједник Шћекић боравио је и у Вашингтону на 65. Националном молитвеном доручку  на позив организационог одбора Конгреса САД. 

У билатералним сусретима са  представницима Југоисточне Европе и региона, конгресменима САД-а ,  као и са представницима амбасаде Црне Горе у Вашингтону,  предсједник Шћекић је разговарао о актуелним политичко- економским темама и могућностима  постизања економске сарадње и размјени искустава на локалном нивоу. 

Награђени рекордери у пољопривредној производњи

У Општини Беране награђени су пољопривредни произвођачи у 2016. години.  Рекордерима из различитих пољопривредних грана уручене су дипломе и симболичне новчане награде за најбоље произвођаче из области: сточарства, воћарства, ратарства, повртарства и пчеларства. Награђено је и угледно пољопривредно газдинство.

Интензивни радови на санацији сеоских питева и градских саобраћајница

Према уговору о пословно – техничкој сарадњи између Општине Беране, као инвеститора, и Министарства одбране, као извођача радова, у току су радови на реконструкцији путних праваца на територији општине, а све са циљем унапређења стандарда сеоског становништва, бољег приступа планинским катунима, боље повезаности са градским подручјем и отварања планинских подручја за развој планинског туризма.

У току су радови насипања, санације и асфалтирања путева у Мјесним заједницама: Горње Заостро, Полица, Будимља, Берансело, Буче, Долац, Лужац, Лубнице, Бубање, Штитаре, Пешца. У току су радови на на уређењу Светосавске улице и зелених површина дуж ње.

Беранско културно љето обиљежено богатим забавним и културно- умјетничким садржајем

Одличним наступом на беранском фестивалу из ведра неба у режији Томкрафта, једног од најбољих Ди – џејева данашњице, експлозивним сетом Зап ми строуб и енергичним наступима Небс Џека и Ди – џеј Попсија, завршен је овогодишњи Тандр Фест који је са око 15.000 посјетилаца из читаве државе, током обје вечери, најпосјећенији догађај овог типа на сјеверу Црне Горе.

Организатори једног од најбољих музичких фестивала у Црној Гори могу бити више него задовољни јер поред одличне посјете са пуним правом могу рећи да је четврто издање Тхундер феста било, и када се погледа листа учесника, најквалитетније до сада јер су и прво и друго вече обиљежили наступи великих свјетских и регионалних звијезда.

Поводом 21. јула, Дана општине Беране, у главној улици успјешно одржан концерт поп звијезде Иване Селаков.

Више хиљада посјетилаца из Берана и градова у окружењу уживало је у наступу популарне београдске пјевачице која је извела у готово двоипосатној свирци са бендом своје највеће хитове.

Поред бројних позоришних представа, књижевних вечери, концерата класичне музике, изложби слика, филмских пројекција и бројних спортских садржаја,  већ четврту годину заредом одржана је и културно-умјетничка манифестација ,,Ладица Ђинђува по тргу просута“ која је окупила на Његошевом тргу љубитеље поезије, ликовне умјетности, клавира, гитаре, виолине, колача и вина, односно све оне који умјетност воле и умију на прави начин да је доживе.

Свечано отворен хотел ,,Беране“

 

 

Пригодном свечаношћу  отворен реконструисани хотел ,,Беране“. Предсједник Владе Душко Марковић пресјекао је црвену врпцу, чиме је озваничено отварање овог објекта.

На коктелу,организованом овим поводом, на видео биму приказана је судбина хотела, од његове изградње 1964. године, преко несрећне приче када је потпуно уништен и три пута запаљен, до садашњег подизања из пепела и претварања у најмодерније угоститељско здање.

Општина Беране од данас постаје атрактивнија туристичка дестинација на сјеверу Црне Горе , а хотел Беране у свом новом сјају постаје поново симбол града и туристичке понуде града, државе, региона и шире, истакао је пресједник општине Беране Драгослав Шћекић.

Реконструкција хотела Беране трајала је осамнаест мјесеци. Објекат обухвата површину од седам хиљада квадрата. Располаже са 80 лежајева и свим пратећим садржајима. Амбијентално је прилагођен простору за који су Беранци посебно везани.

Објекат имеђу осталог има хотелску терасу, чувену башту и конгресну салу са преко 500 мјеста. У наредној фази, како је најављено, имаће Спа центар са базеном, сауном и турским купатилом, ауто кампом по коме је хотел некада био препознатљив.

Најављено је да ће се у сарадњи са локалном управом развијати спортски туризам и исказано увјерење да ће отварање хотела омогућити динамичнији развој града и сјевера у цјелини, односно да ће пружити додатни импулс развоју ове регије.

 

Ирина Зечевић