logo3

БЕРАНЕ:БУДИМЉАНИ ПОРУЧИЛИ :Нема радова ако се не поставе тротоари

СТАНОВНИЦИ БУДИМЉЕ ЗАПРИЈЕТИЛИ ДА ЋЕ БЛОКИРАТИ МОДЕРНИЗАЦИЈУ САОБРАЋАЈНИЦЕ БЕРАНЕ – ПЕТЊИЦА

БУДИМЉАНИ :Нема радова ако се не поставе тротоари

Пут кроз Будимље без стазе за пјешакеНема радова ако се не поставе тротоариПоручујемо да ћемо обуставити саобраћај и блокирати радове кроз Будимљу уколико се не донесе одлука да се кроз наше насеље изгради стаза за пјешаке - каже Милан МојашевићИз Савјета мјесне заједнице Будимља јуче су запријетили да ће блокирати саобраћајницу уколико се кроз њихово насеље, у оквиру модернизације пута Беране – Петњица, не изгради пјешачка стаза у дужини од око два километра. Из Савјета МЗ су нагласили да је крајње неприхватљиво то што из Министарства саобраћаја и поморства нијесу добили одговор да ли ће захтјев мјештана Будимље око изградње стазе за пјешаке бити прихваћен.

- Случајно смо сазнали да се у оквиру модернизације пута кроз наше насеље неће градити стаза за пјешаке. То је наишло на бурно негодовање мјештана, с обзиром да се ради о изузетно фрекфентној саобраћајници која повезује Петњицу са Беранама. Зато смо од државних институција тражили да се тај пропуст исправи, јер би без стазе за пјешаке кроз Будимљу, која броји преко двије хиљаде становника, безбједоност учесника у саобраћају била доведена у питање. Међутим, ни до дан данас нијемо добили позитиван одговор на наш захтјев што нас је додатно узнемирило. Зато поручујемо да ћемо обуставити саобраћај и блокирати радове кроз Будимљу уколико се не донесе одлука да се кроз наше насеље изгради стаза за пјешаке - нагласио је предсједник Мјесне заједнице Будимља Милан Мојашевић.

Мјештани подсјећају да пут Беране - Петњица, који добрим дијелом пролази кроз Будимљу, повезује бројна села и насеља са градом. Истичу да тај пут до сада није имао обрисе модерне и саобраћајнице, те да су здушно поздравили одлуку да се изврши њена комплетна реконструкција. Међутим, како наводе, остали су запањени кад су сазнали да пројектом није предвиђена изградња пјешачке стазе кроз њихово насеље.

-Будимља, између осталог, има основну школу са око сто ђака, као и ођељење ђечијег вртића са тридесетак полазника. Уз то, ту су бројни трговински, услужни и други објекти, као и Индустријска зона Рудеш, што само по себи говори колико је собраћај у нашем насељу жив. То су подаци које надлежни морају да узму у обзир, јер свима нама је заједнички интерес да у Будимљи створимо одговарајуће услове за живот, а не да угрожавамо безбједност локалног становништва – казао је члан Савјета мјесне заједнице Ћиро Прашчевић, позивајући одговорне у Влади Црне Горе да кроз допројектовање постојећег пројекта уврсте изградњу стазе за пјешаке.

Животи пречи од новца

Недавно је саопштено да ће комплетна реконструкција пута Петњица - Беране коштати преко једанаест милиона еура. Мјештани Будимље истичу да изградња пјешачке стазе не изискује нека нарочита додатна средства и да Влада мора да издвоји новац и за те намјене.

- Ако се улажу милионска средства за реконструкцију пута Беране - Петњица онда сигурно Влада може да издвоји нешто додатног новца за изградњу тротоара за пјешаке дуж приградског насеља Будимља. Тим прије, кад се зна да је на овом потезу до сада било доста саобраћајних незгода управо због не постојања одговарајуће инфраструктурне опремљености пута и путног појаса. Поручујемо да су животи пречи од било какве инвестиције – истиче Милан Мојашевић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Дарко Јововић,''ДАН''