logo3

АЛБАНЦИ И ЦРНОГОРЦИ ДЕЛЕ СРПСКУ ЗЕМЉУ НА ЧАКОРУ

ОТИМАЊЕ СРПСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: А сад нова међа?

АЛБАНЦИ И ЦРНОГОРЦИ ДЕЛЕ СРПСКУ ЗЕМЉУ: Међа је на Чакору

ЦРНОГОРСКИ премијер Душко Марковић поздравио је ратификацију споразума о државној граници између Црне Горе и тзв. државе Косово у приштинској скупштини, која је усвојена после више одлагања и прекида седница због бацања сузавца.

 - Честитамо парламентарној већини на Косову. То је потврда наше способности да важна регионална питања решавамо сами, а не да тражимо посредовање. То је добра вест за наше билатералне односе, за Косово и европску перспективу региона. Косово је овим путем испунило један од кључних услова за визну либерализацију, и надамо се да ће она ускоро постати реалност на добробит грађана Косова, као што је то за грађане Црне Горе и других земаља региона - казао је Марковић. - Задовољство је што је Влада Црне Горе допринела решавању овог питања, уз традиционално добру сарадњу између Црне Горе и Косова и у духу европских вредности и стратегије Европске комисије за западни Балкан, као и добросуседску сарадњу коју Црна Гора, као одговоран регионални актер и чланица НАТО, у континуитету спроводи.

Усвајањем споразума о демаркацији са Црном Гором парламент тзв. државе Косово најавио је спровођење декларације о разграничењу коју су пре месец дана у Подгорици потписали председници Филип Вујановић и Хашим Тачи. То значи да ће се ускоро приступити “мањим” корекцијама међе, простору око Чакора и Куле код Рожаја. Још раније шеф црногорске дипломатије Срђа Дармановић одбацио је сумњу да би Црна Гора могла остати без дела своје територије.

- Постоји могућност да се, како би стручњаци рекли, метар за метар утврде неке техничке корекције и то је све - казао је Дармановић, не прецизирајући о којим се интервенцијама на међи ради.

Међутим, тако не мисле мештани Велике и Чакора, који страхују за своју погранични земљу. Њихове комшије из Ругове траже да им се врате имања која се налазе у Црној Гори. С друге стране, косовски Црногорци поздравили су ратификацију споразума. Слободан Вујичић из Црногорске заједнице Косова казао је да посебну захвалност дугују Демократском савезу Косова на чијем је челу Иса Мустафа.

- Оне који нису гласали за споразум нећемо спомињати, јер су од јуче сами себе послали у мрачну прошлост одакле ће их историја памтити само по злу - навео је Вујичић.


АД ХОК РЕВИЗИЈА

ПРОФЕСОР са факултета за државне и европске студије у Подгорици др Ђорђије Блажић сматра да формирање заједничке радне групе за обележавање граничне линије оставља простора за ад хок ревизију споразума, јер је њен задатак да “коригује” секторе у правцу Чакора и Куле.

- Вујановићево признање на Повељу УН у изјави је бесмислено, будући да Косово није чланица УН, па тиме није стриктно ни обавезано одредбама Повеље - сматра Блажић. - Јасно је да члан 7 билатералног споразума о разграничењу не представља само завршну фазу демаркације, већ иде даље од обележавања постојеће границе, која је требало да буде идентична оној утврђеној Уставом СФРЈ из 1974. године.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ