logo3

 СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ   ИНИЦИРАЛИ ФОРМИРАЊЕ ФОНДА ЗА ЕКОНОМСКУ И ДУХОВНУ ОБНОВУ БЕРАНА И ВАСОЈЕВИЋА

 СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ 

 ИНИЦИРАЛИ ФОРМИРАЊЕ ФОНДА ЗА ЕКОНОМСКУ И ДУХОВНУ ОБНОВУ БЕРАНА И ВАСОЈЕВИЋА

Људи добре воље да спасе Васојевиће

БЕРАНЕ - Савез српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана, покренула је иницијативу за формирање фонда за економску и духовну обнову Берана. Из тог савеза су истакли да је актуелни режим у Црној Гори потпуно запоставио подручје Васојевића и да је због тога локално становништво суочено са све израженијим сиромаштвом. Казали су да су недостатак развојних пројеката и маћахински однос Владе Црне Горе условили исељавање народа из сјеверног региона и да се превентивним мјерама таквим појавама мора стати на крај. Мишљења су да би се формирањем поменутог фонда, који би се финансирао од издвајања људи добре воље, бар донекле попаравила садашња нимало ружичаста ситуација.

- Свједоци смо да се актуелни режим у Црној Гори свих ових година дискриминаторски односио према Васојевићима. Због тога данас Беране и Андријевица представљају најнеразвијеније подручје у Црној Гори. То је погубан податак кад се зна да је Беране седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека било трећи град у Црној Гори по економској развијености. Данас је Беране, нажалост, град осиромашеног народа и уништене привреде. Један од разлога је то што средства из општинског буџета, због централизације надлежности од стране моћника из Подгорице, не могу да одговоре ни оним најелементарнијим потребама. Зато као удружење које, окупљајући велики број чланова, посебну пажњу придаје развоју завичаја, покрећемо иницијативу да се формира фонд за економску и духовну обнову Берана, како би Васојевиће покренули са мртве развојне тачке. То значи да позивамо сви људи добре воље, као и институције и удружења да се укључе у ову акцију и издвајањима у границама могућег допринесу да фонд заживи. Овај апел треба схватити крајње озбиљно, јер времена за чекање више нема- нагласио је Горан Киковић, предсједник Савеза српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана.

Из Српске народне одбране су мишљења да средства из фонда, између осталог треба усмјеравати ка стварњу услова за оживљавање производних дјелатности, искоришћавање природних потенцијала и јачање прерађивачких капацитета, нарочитио у области пољопривреде.

- Морају се изналазити рјешења за орагнизовање адекватне производње на начин што ће озбиљним инвеститорима понудити одговарајуће олакшице, које подразумијевају обезбијеђен пласман производа. Средства се морају улагати са циљем да се бенифити од природних ресурса ставе у функцију развоја локалне заједнице. Посебне стимулатибне мјере треба понудити пољопрувредним произвођачима који изражавају спремност да се баве сточарством, воћарством, пчеларством и узгојем традиционалних пољопривредних култура – сматра потпредсједник поменутог Савеза Живко Бјелановић,  додајући да се средства из фонда морају усмјеравати и за  чвршће повезивање Васојевића са градовима у Србији.

Из овог Савеза су подсјетили да је простор Васојевића изњедрио више од 250 доктора наука, значајан број академика, дипломата, генерала, и познатих друштвено политичких радника. Сматрају да ће Васојевићи јачати у сваком погледу ако се тај интелектуални потенцијал искористити на прави начин.

-Васојевиће је одувијек било расадник културне и интелектуалне елите. О томе говори и далеко познати доктори наука чије биографије изазивају дивљење свих оних који науци и образовању придају потребни значај. Међутим, због низа отежавајућих околности, високообразовани људи су одлазили из свог завичаја тако да је нашу памет искористио неко други. Зато је, уз формирање поменутог фонда, ради иницирања свеукупног просперитета,  неопходно на прави начин искористити интелектуални потенцијал са којим располажу Васојевићи – закључили су из Српске народне одбране.

                    Сачуваће нит српства

Из Српске народне одбране наводе да су покренули иницијативу за формирање фонда за економску и духовну обнову, како би између осталог,  заједничким патриотским и људским снагама вратили Беране на мјесто које му припада, на мјесто узвишених духовних вриједности, части и поштења.

- Неко је имао за циљ да Васојевиће избрише са мапе живих и да тако покида нит српства у Црној Гори. Но, сигурани сам да су се у томе прерачунали, јер  на овимј просторима још увијек има снаге која ће бранити и одбранити образ својих прадједова. То су показали и минули локални избори кад смо нанијели смртоносни ударац ДПС-у Зато смо покренули још једну акцију у циљу формирања развојног фонда и доношења одговарајућих одлука за свеукупну обнову Берана и духовно јачање нашег народа – навео је Киковић.

 

  Не дају аеродром за НАТО базе

 

Бјелановић истиче да ће се средства из фонда усмјеравати и за активирање бранског аеродрома како би се зауставила намјера црногорских  власти да тај аеродром уступе НАТО савезу.

- Да је хтјела актуелна власт је могла давно да активира берански аеродром. Међутим, то би реметило њихову стратегију која подразумијева константно исељавање становништва. Уз то, постоје озбиљне најаве да ће у случају уласка Црне Горе у НАТО берански аеродром послужити за стационирање њихових база. У том случају Васојевићи би за комшије добили оне који су у минулим временима сијали смрт на нашим ширим просторима. Зато ћемо урадити све да, уз обезбјеђивање одређених средства, иницирамо отварање аеродрома за цивилни саобраћај, а не никако за НАТО базе – саопштио је Бјелановић.  

Д.Јововић