logo3

 ГОРАН КИКОВИЋ ЗА РАДИО БЕРАНЕ :''Идеја уједињења потекла је од Петровића и цјелокупног народа и није била никако окупаторска идеја''

 ГОСТИ РАДИО БЕРАНА БРАНКО САВИЋ МИЛИЧКО ТРИФУНОВИЋ ГОРАН КИКОВИЋ

ГОРАН КИКОВИЋ ЗА РАДИО БЕРАНЕ :''Идеја уједињења потекла је од Петровића и цјелокупног народа и није била никако окупаторска идеја“

„ВЕЧЕ ИСТОРИЈЕ, ТРАДИЦИЈЕ, ГУСАЛА И СЈЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ“ У БЕРАНАМА
РАДИО БЕРАНЕ 13/10/2018

У част обиљежавања јубилеја стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата и ослобођења Берана од Аустроугарске, „Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине“ организује традиционалну манифестацију „Дани сјећања на српске јунаке и добровољце – Беране 2018“. Манифестација ће бити одржана данас, у сали СО Беране, са почетком у 19 часова.

У оквиру ове манифестације вечерас ће у сали Скупштине општине Беране бити одржано „Вече историје, традиције, гусала и сјећања на наше претке“ на коме ће бити промовисана књига „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење 1914-1918.“, аутора Горана Киковића – професора историје.

Књигу су партнерски издала два удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца – удружење из Војводе Степе, општина Нова Црња из Војводине и удружење из Берана.

Предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Војводе Степе, општина Нова Црња из Војводине Бранко Савић већ десет година долази на ову манифестацију у Беранама и из нашег града увијек понесе само лијепе успомене.

„Долазим из једног малог добровољачког места – Војвода Степа из Средњег Баната у Војводини. Наше Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца основала је група младих ентузијаста 2005. године. Од тада успешно организујемо у нашем месту „Дане војводе Степе“ и дане сећања на наше добровољце који су учествовали у Првом светском рату. Побратили смо се са Удружењем из Берана и ове године је јубилеј од 10 година нашег побратимства. Они посећују нас током манифестације „Дани војводе Степе“, а ми долазимо у Беране у октобру на манифестацију „Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“. Ове године смо ту са посебним задовољством јер смо коиздавачи књиге „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење 1914-1918.“ Горана Киковића“, казао је Савић.

Предсједник Уружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране Миличко Трифуновић подсјећа да њихово удружење има дугу традицију на коју су поносни.

„Ово Удружење основано је 18. фебруара 1934. године и чинили су га добровољци из Првог свјетског рата. Први предсједник Удружења био је Милан Вуковић, срески начелник. Удружење је радило до 1941. године када је због рата престало са радом. Захваљујући публицисти и хроничару Радомиру Губеринићу Удружење је обновљену у новембру 1996. године. Захваљујући књизи Горана Киковића „Преци и потомци“, у којој је овековечио наше Удружење, добили смо највеће општинско признање, награду „21. јул“ 2013. године. У оквиру Удружења раде и двије секције – Секција младих и Секција жена. Удружење данас броји између 250 и 300 чланова. Нјихов допринос је у томе што учествују у подизању бројних спомен обиљежја која подсјећају на славне странице наше историје“, истакао је Трифуновић.

Аутор књиге књиге „Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење 1914-1918.“ Горан Киковић истиче да се у књизи може пронаћи права истина о учешћу Васојевића у борби против аустро – угарских окупатора у Првом свјетском рату, али и истина о њиховом доприносу у уједињењу Црне Горе са Србијом.

„На књизи се радило десет година, а издавачи су, природно, удружења која се баве овом проблематиком. Промоција ће се одржати у Сали СО Беране јер је најприродније да се одржи управо на мјесту гдје је 10. октобра 1918. године именован начелник ослобођења среза Беранског, након чега је 13. октобра овај град ослобођен од аустро – угарског окупатора. Ми тај дан обиљежавамо већ годинама, а ове године на најсвечанији начин. У процрногорским медијима доста је клевета од стране неких историчара који нападају ослобођење и савезничку српску војску називају окупаторском. Како савезник може бити окупатор? У Црну Гору тада није ушла само српска војска, већ и италијанска, француска и америчка војска, које су биле савезнице. У књизи пишем и о идеји уједињења и објављена су имена свих посланика Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори са подручја Васојевића. По први пут су објављена имена тих великих људи, најугледнијих људи овог краја. На основу одлука које су они донијели састала се Подгоричка скупштина. Идеја уједињења потекла је од Петровића и цјелокупног народа и није била никако окупаторска идеја“, објашњава Киковић.

Он је најавио да ће на промоцији, поред њега, говорити и рецезенти – Бранислав Оташевић – књижевник, Зоран Вулевић – публициста и преводилац, затим пјесници Давид Лалић, Дарко Јововић и Милан Цимбаљевић, а у програму ће учествовати и гуслар Боривоје Делетић.

Киковић је нагласио да ће се књига вечерас продавати по цијени од 5 еура, док ће се након промоције моћи купити на трафикама и у књижарама по цијени од 10 еура.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић